Resa från Uppsala flygplats – Lounge access – checkin – mat

Om du bor i mellersta Sverige har du ofta möjlighet att flyga från Uppsala flygplats. Det är en relativt nybyggd flygplats med destinationer inom Sverige, Spanien och Tyskland. I denna artikel tittar vi närmare på hur det funkar att resa från Uppsala flygplats, och du kan bland annat läsa om:

  • Loungen på Uppsala flygplats – jämförelse med Arlanda
  • Checkin på Uppsala flygplats – säkerhetskontroll – taxfree
  • Matalternativ på flygplatsen i Uppsala
  • Så parkerar du din bil på flygpakeringsområdet

Loungen – liten men lyxig på Uppsala flygplats

Har du lite tid över innan du ska flyga kan du koppla i loungen på Uppsala flygplats. Du kan välja att betala inträde i förväg när du köper din biljett eller på plats. Inträdet kostar 250 kronor per person. Det går även att få tillgång med vissa kreditkort precis som på Arlanda. Jämför gärna resekort hos Kreditkortguiden för att se vilket som ger dig tillgång till lounge. Kreditkortguiden är en etablerad jämförelseaktör för alla olika typer av kredit och betalkort. 

På Uppsala flygplats finns endast en lounge till skillnad från Arlanda där du kan välja på flera stycken, därför är det viktigt att välja rätt rese eller loungekort. I Uppsalas lounge finns en liten buffé/frukost, alkoholhaltiga och alkoholfria drycker samt ett bra utbud av tidningar. Du har även gratis wifi och ett gäng sköna soffor. Tyvärr finns det ingen tillgång till dusch som det finns på SAS loungen på Arlanda utan bara vanliga toaletter.

Smidig check in på flygplatsen i Uppsala

Eftersom Uppsala är en relativt liten flygplats brukar det inte vara något problem att checka in på någon av deras fyra check in-diskar. Här kan du checka in bagaget om du behöver det. Det är också ovanligt att väntetiden i kön för säkerhetskontrollen är längre än fem minuter.

Direkt efter säkerhetskontrollen finner du en mindre taxfree-shop till höger. Här finns ett bra urval av godis, parfym, drycker och allt annat du kan tänka dig hitta på en taxfree.  Tänk på att alltid ha ditt boardingkort tillgängligt när du ska handla i taxfreen, då du oftast måste identifiera dig i kassan.

Matalternativ på Uppsala flygplats

På Uppsala flygplats är restaurangalternativen något begränsade och det finns i huvudsak bara en kombinerad restaurang och bar. Här kan du välja allt från frukostmackor till enklare luncher och en a la carte meny. Baren har också fullständiga rättigheter för att servera alkoholhaltiga drycker. När baren och restaurangen är stängd hänvisas du till en liten butik som säljer enklare mackor, yoghurt och tidningar. Butiken är öppen dygnet runt för att även servera de som reser tidigt på morgonen.

Om du väntar på någon som landar kan du slå dig ner i det lilla caféet som finns på den ankommande sidan av flygplatsen. Här serveras KRAV-märkt kaffe hela dagen och även choklad och te. 

Parkera din bil på flygplatsen

Ska du parkera din bil kör du in på parkeringen där en kamera registrerar ditt registreringsnummer. Du kan sedan välja att betala i en parkeringsautomat på området eller via olika parkeringsappar. Kostnaden varierar och beror på hur länge du väljer att parkera:

  • 14 kronor per timme
  • 1-5 dygn – 130 kronor per dygn
  • Över 7 dagar – 650 kronor
  • Två veckor eller längre – 999 kronor

Information enligt flygplatsparkeringar.se

Det finns ingen parkering utanför flygplatsen, därför hänvisas alla besökare till parkeringsområdet. Inom parkeringsområdet finns det cirka ett 20-tal laddstolpar för elbilar. Det är inte möjligt att förhandsboka parkeringsplatsen, utan du måste välja och betala på plats.