Så påverkar en elbil miljön

Miljöpåverkan är ett ämne som diskuteras hett idag och fler människor i Sverige vänder sig till elbilar, men hur påverkar dessa egentligen vår miljö?

Svaret på frågan är relativt enkel: Elbil är inte bra för miljön, men det är fortfarande ett mycket bättre alternativ jämfört med de bilar som går på bensin, etanol och diesel.

För att en elbil ska fungera så behöver dess motor laddas upp med elektricitet, vilket vår miljö fortfarande tar stryk av – även om det är betydligt mindre jämfört med andra bränslen. Elektricitet skapas av olika källor och idag finns det alternativ som är mer miljövänligare än andra.

Vill du vara helt säker på att din elbil är så snäll mot miljön som möjligt, är det förnybar el du bör vända dig till. Genom att själv köpa solceller som du installerar på ditt hus eller tack vare andelar i vindkraft kan du själv investera i förnybar el. Detta är det absolut bästa och miljövänligaste sättet om du är ute efter en så miljövänlig elbil som möjligt.

Den största anledningen till miljöförstörelse är koldioxidutsläpp och många elbilar har litiumjonbatterier installerade i sig. Dessa batterier släpper ut en stor andel av koldioxidutsläpp när de tillverkas, vilket även är en bidragande faktor av miljön. Men eftersom en elbil släpper ut mindre koldioxidutsläpp under körning tar det runt tio år innan bilen i fråga nått den andel som det tar att tillverka litiumjonbatteriet. Det betyder således att trots tillverkningen skapar koldioxid, är det av en mindre nivå jämfört med andra fordon när de väl används.

En annan smart sak du kan göra om du vill sänka miljöpåverkan är att kolla på begagnade elbilar. På så sätt behöver inte helt nya bilar produceras, vilket också betyder att nya litiumjonbatterier inte behöver tillverkas (eller andra föremål för den delen). Utöver den uppenbara miljöfördelen så blir det även mer skonsamt mot din plånbok. Vad som många inte vet heller är att elbilar håller väldigt länge, det vill säga att batterierna tar lång tid att degraderas. Detta kan du bland annat läsa om på Elbilssverige.

Så, en begagnad elbil som du laddar med förnybar el är det miljövänligaste alternativet när det gäller just bilar. Letar du dock efter ett ännu miljövänligare sätt att ta dig fram på finns det en rad andra transporter som du kan använda dig av.

Är det en längre sträcka du behöver åka, ta då en titt efter en civil flygplats med flygplansbränsle som fokuserar på klimatet. Ska du iväg en kortare sträcka, då är cykeln eller dina egna ben ett perfekt alternativ om man tänker från ett miljöperspektiv.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0