Framtidens flygplatser

Att allt i ett flygplan är det allra senaste inom high-tech vet ju de flesta, och ingen skulle väl vilja ha det på något annat sätt. Att flygplatserna inte kommer långt efter råder det säkert inte heller någon större tvekan om. Allt från säkerhet till att bagage kommer till rätt destination ställer höga tekniska krav. För många känns det nog som att ta ett kliv rakt in i framtiden när man sätter sin fot på en modern flygplats.

Frågan man då måste ställa sig är ju hur framtidens flygplatser kommer att se ut? Vad står för dörren för dessa teknikintensiva platser? Vad kommer att förändras och vad kommer att bli kvar?

Det första svaret blir nog tyvärr något av en besvikelse: Just eftersom flygplatserna alltid ligger allra längst fram i fråga om teknisk utveckling, är det svårt att sia om tekniska framsteg. Det går ju inte riktigt att gissa vad någon annan ska hitta på för tekniska lösningar. Särskilt inte om det fortfarande inte ens är helt klart vilka problem dessa lösningar ska åtgärda.

Det som däremot går att förutspå är lite om flygplatsernas infrastruktur och vilka problem de kommer att vara med och lösa. 

Till att börja med kommer hela flygplatsens alla delar att kunna interagera med varje resenär via telefonen. Det kan gälla allt från bagage, förändrade flygtider, beställning av mat eller nedladdning av spel och böcker inför resan. Det är ju inte ens särskilt nytt. Den utvecklingen har redan börjat.

En annan utveckling som också har börjat, framför allt på stora flygplatser, är att de kommer att vara en förlängning av staden. Istället för att vara små isolerade öar med begränsat utbud och osannolikt höga priser, kommer flygplatser i framtiden att innehålla allt från riktiga gallerior för shopping, hotell som inte bara är till för affärsresenärer som har bråttom till nästa destination, live-underhållning av alla möjliga slag och utmärkta restauranger. Allt kommer självklart att ha generösa öppettider för att tillgodose alla tänkbara behov.

För den som ofta reser kommer det att finnas både fasta och tillfälliga kontor på flygplatserna, så att det alltid är lätt att komma iväg när man behövs någon annanstans än där man är.

Ska man uttrycka förändringarna väldigt kort skulle man kunna säga att flygplatserna kommer att bli en allt mer naturlig del av varje människas vardag, oavsett om man är på väg någonstans eller om man tänker stanna hemma. Så är det redan på många stora flygplatser, men med tiden blir det likadant på de mindre flygplatserna runt om i världen.

Vad man kan fundera kring är också om det kommer finnas fler flygplatser i framtiden. Just nu finns det väldigt få flygplatser i Sverige, och tidigare planer på fler flygplatser som t.ex. en flygplats i uppsala har skrotats. Detta är framförallt pga. att det krävs mycket byråkrati, tillstånd och miljöskäl. Det är möjligt att i framtiden när vi har mer miljövänliga flygalternativ kommer det att finnas fler flygplatser.

This is some text!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0