Så får du råd med din nästa resa

Det kan vara lockande med en resa, oavsett om man tänker sig en snabb cityweekend eller en avslappnande solsemester. Däremot kan det kännas svårt att ha råd med semester när det ständigt är småkostnader och utgifter som ska betalas. Känner du också så? I så fall ska du veta att det finns ett enkelt och smidigt sätt att spara ihop lite extra pengar – utan att du behöver anstränga dig!

Förverkliga din drömsemester

Svaret till hur man får tag på det där lilla extra som behövs för att förverkliga din drömsemester, utan att behöva kompromissa med en billig resa, är genom ett bankkonto med bra sparränta. Detta tips kan verka skrattretande simpelt – men sanningen är att det gör stor skillnad. Om du har dina pengar på ett konto som ger dig ränta på din insättning, istället för nollränta, så kan dina tillgångar växa rejält.

Frågan som de flesta ställer sig är därför hur man får tag på den allra bästa sparräntan. Det finns visserligen gott om jämförelsetjänster som hjälper dig att jämföra räntor, men detta är inte hela historien. Faktum är nämligen att det kan vara en rejäl skillnad på räntor och räntor. 

Exempelvis så finns det sparkonton med bundna räntor och rörliga räntor, det finns konton som har sparränta med insättningsgaranti och konton som saknar insättningsgaranti, och det finns sparränta i Sverige och sparränta utomlands. Detta skrapar bara på ytan på de många olika typer av bankkonton med sparränta, och kan för många kännas överväldigande. Men låt inte det hindra dig! Det är faktiskt lättare än man kan tro att skilja på de olika räntorna och få den bästa sparräntan just nu.

Skaffa ett resekapital med ett sparkonto med hög ränta

Först och främst så är skillnaden mellan bunden ränta och rörlig ränta att bunden ränta oftast är högre, medan en rörlig ränta är lägre. Dock så binder man vid en bunden ränta i regel upp sig på mellan ett och fem år, då det inte går att komma åt pengarna. Vet man därför med sig att det kan komma oväntade utgifter bör man snarare välja ett konto med rörlig ränta. Men har man å andra sidan en klumpsumma man vill växa under en specifik tidshorisont – exempelvis en jubileumsresa som ska betalas om två år – så kan det vara en god idé att undersöka en bunden sparränta.

Insättningsgaranti, å andra sidan, innebär ett extra skydd till dig som sätter in pengar. Större banker har i regel lägre räntor på sina sparkonton, och därför kan det vara lockande att gå till en mindre bank med hög sparränta. Detta kan dock kännas osäkert för en del som värdesätter tryggheten med en stor bank. 

Om banken har insättningsgaranti så kan du andas ut även om banken är mindre – då staten genom insättningsgarantin garanterar att du får ut upp till 950 000 kronor av ditt sparande i händelse av att din bank inte kan betala ut ditt sparande, exempelvis vid en konkurs. Sen får du även ta ställning till om du vill nöja dig med den bästa sparräntan i Sverige, eller exempelvis vill leta upp den bästa sparräntan i Europa. Oavsett vilket du väljer så är en bra sparränta det enklaste steget mot att spara ihop till din nästa resa!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0