Att använda WiFi på flygplan kan vara farligt

WiFi-bestyckade flygplan har varit i ropet sedan 2006, men säkerhetsläget har inte förbättrats nämnvärt sedan dess, och det är i synnerhet affärsresenärer som är drabbade av flygplanens osäkra nätverk.

Om affärsresenärer som kopplar upp sig mot flygplanets WiFi-system inte iakttar specifika säkerhetsåtgärder kan bland annat kundinformation, privata- samt offentliga mail och annan känslig företagsinformation hamna i fel händer.

 

Många flygbolag erbjuder WiFi

Numera erbjuder över 45 procent av alla flygbolag WiFi-uppkoppling under flygturen, och enligt CBS väljer över 80 procent av alla resenärer att nyttja det trådlösa nätverket, när ett sådant finns på plats.

 

Flygplanens WiFi-nät är osäkra

Om du besöker ett publikt nätverk, likt de som erbjuds på flygplanen, kan en angripare dirigera om din anslutning, för att istället visa en klonad version av den webbsida du besöker. Detta görs i avlyssnignssyfte, och hackern har som mål att infektera din enhet med virus- samt spionprogram.

I USA uppmärksammades ett fall där en affärsresenär blev avlyssnad, efter att densamme kopplat upp sig mot flygplanets trådlösa nätverk. Hackern var kort och koncis när han kontaktade offret:

“I hacked your email on the plane and read everything you sent and received. I did it to most people on the flight.”

Detta är ett av väldigt många avlyssningsangrepp som tar plats på flygplanens WiFi-nät. Vi vill även påminna om att de publika WiFi-nät som finns på flygplatserna är minst lika osäkra som de som återfinns i flygplanen.

 

Skydda dig mot hackers på flygbolagets WiFi-nät.

Då många resenärer är helt ovetande om vilka risker som finns vill vi bidra med ett antal tips, som gör att du kan känna dig säkrare på flygresan.

 

#1. Deklarera att du kopplar upp dig mot ett publikt nätverk

Om du använder dig av en laptop kan du berätta för datorn att du ansluter dig till ett publikt nätverk. Om du gör så inaktiveras specifika nätverksfunktioner som hackers hade utnyttja för att infektera din enhet.

 

#2. Uppdatera aldrig mjukvaran när du flyger

Hackers försöker ofta lura inte ont anande resenärer genom att lägga till en mjukvaruuppdatering, men fall inte för det tricket. Uppdatera istället datorn eller telefonen när du har möjlighet att koppa upp dig mot ett skyddat nätverk.

 

#3. Installera de senaste säkerhetsuppdateringarna innan flygresan

Brandväggar och andra viktiga applikationer bör uppdateras innan du satt dig i flygstolen. Detta då hackers kan utnyttja säkerhetshål för att få tillgång till din enhet, och dess innehåll.

 

#4. Logga aldrig in på några känsliga konton

Om du exempelvis loggar in på arbetsplatsens webbsida från flygstolen, och en hacker kapat din anslutning, kan denne se precis allt.

 

#5. Koppla upp dig mot rätt WiFi-nät

Hackers kan ha skapat ett eller flera publika WiFi-nät med likvärdiga namn, såsom Norwegian_WiFi_Login eller dylikt. Om det är otydligt huruvida WiFi-namnet är äkta eller inte, kalla till dig flygvärdinnan eller flygvärden för få rätt information innan du kopplar upp dig.

 

#6. Avaktivera automatisk WiFi-uppkoppling

Om ”Anslut mig mot WiFi-nät automatiskt”-funktionen är aktiverad kan du bli uppkopplad mot farliga nätverk mot din vilja. Se gärna till att avaktivera den funktionen.

 

#7. Använd en VPN

En VPN, eller VPN-tjänst, krypterar din internetuppkoppling, vilket innebär att samtliga snokare inte har någonting att hämta. Mer specifikt blir all data oläslig på publika nätverk, vilket bör passa utomordentligt för flygresenärer.

 

Vilken VPN ska man använda?

VPNBasen, som ansvarar för artikelns innehåll, kan du jämföra samtliga VPN-tjänster mot varandra. Rent generellt är följande faktorer av vikt:

  • Säkra VPN-appar måste erbjudas. Många VPN-företag erbjuder VPN-appar för alla vanliga enheter, såsom iOS, Android, Windows, Mac samt Linux. Samtliga av dessa måste vara både säkra och användarvänliga.
  • Krypteringsläget måste vara perfekt. Ett starkt VPN-protokoll, såsom OpenVPN eller WireGuard, ska kunna kombineras med det starkaste krypteringsprotokollet, dvs. AES-256. Dessa typer av protokoll nyttjas bland annat av storbanker samt inom det militära, och har aldrig, och kommer aldrig knäckas.
  • Många VPN-servrar ska finnas tillgängliga. De största VPN-företagen erbjuder tusentals servrar i över 80 länder. Tack vare det blir det enklare att hitta en VPN-server som befinner sig i närheten av dig.
  • Automatiskt skydd mot svartlistade sajter. Många VPN-företag inkluderar säkerhetstjänster i VPN-abonnemanget. Ett flertal av dessa blockerar både skadliga webbsajter samt annonser.

Fler aspekter än så här är av vikt, men de ovanstående faktorerna kan beskrivas som viktigast för flygresenärer, som vill kunna skydda sina enheter på flygplanet.