Att resa är frihet

Världen har blivit alltmer tillgänglig, och vi har flyget att tacka för att det idag går att resa till i princip jordens alla hörn på mindre än 24 timmar. Det är riktig frihet.

Människor har rest i alla tider, av alla möjliga olika orsaker. Nomadernas vandringar är kanske det ultimata exemplet på frihet – att vandra runt och bosätta sig där man tycker att utsikten är fin, det finns tillgång till vatten och mat, för att senare vandra till en ny plats.

Att vandra tar förstås tid, men under lång tid var det människans enda möjlighet att ta sig fram och det tog lång tid att ta sig några längre sträckor. Hästar gjorde det möjligt att resa längre, att transportera mer gods och givetvis användes hästarna för att erövra nya landområden.

Samma sak med fartyg och båtar, som båda underlättat handel och upptäckande av nya områden. Dock tar det fortfarande lång tid att resa med fartyg över världen, även om det givetvis kan ha sin tjusning.

När det gäller möjligheterna att flyga var det först under tidigt nittonhundratal som möjligheten att resa med flygplan blev verklighet. Världens två äldsta flygbolag som fortfarande är i drift är nederländska KLM och colombianska Avianca, som båda kom igång 1919.

 

Upptäck nya platser

Visserligen har flyget ifrågasatts en hel del ur miljösynpunkt, men att flyga är det enda sättet idag att ta sig mellan kontinenter på relativt kort tid. För den som vill ut och resa för att upptäcka nya platser, ha semester och återhämta sig är flyget oslagbart.

Frihet är viktigt för alla människor och om vi idag jämför hur svårt det var för bara hundra år sedan att resa är det svårt att föreställa sig en värld där vi inte kan flyga på semester. Att kunna ta sig till sin drömplats, en söderhavsö såsom Bora-Bora eller en stuga i Klippiga Bergen är kanske det ultimata tecknet på frihet.

Jämför med hur lång tid det skulle ha tagit för hundra år sedan jämfört med idag. Vi pratar veckor och kanske rentav månader i jämförelse med några timmars flygtid.

Visst kan flyget bli mer miljövänligt, något som de flesta flygbolag jobbar hårt på. Det första kommersiella eldrivna flygplanet har redan lyft, något som skedde förra året. Förmodligen kommer vi att se fler eldrivna flygplan i framtiden, samtidigt som reningen av bränsleutsläppen blir allt bättre. Det handlar också om att flygplanstillverkarna blir bättre på att optimera flygplanets vikt och skapa fler platser ombord så att fler kan flyga med en och samma flygning.

 

Finansiera resan

Nu handlar det förstås för oss alla om att kunna finansiera sin resa. Det gäller både att få ihop pengarna och att när man väl bestämt sig kunna resa billigt. Spara pengar genom smarta val och se till att inte köpa någonting onödigt. Tänk igenom varje sak du ska köpa och reparera hellre saker du redan har än köp nytt. Då skapar du ännu mer utrymme för att kunna lägga pengar på själva resan.

Återigen är möjligheterna att resa riktig frihet. Att kunna ta sig till främmande länder till relativt låg kostnad är en frihet vi alla behöver. En del hittar sina smultronställen och vill gärna resa tillbaka dit gång på gång, medan andra vill upptäcka nya platser varje gång. Oavsett hur du ser på resandet är det möjligheten att resa som vi alla vill ha. Att någon gång ta en drink på en takbar i New York för att en annan gång plocka solvarma apelsiner i södra Spanien är att leva på riktigt.

I videon nedan kan du uppleva några av de mest fantastiska vyerna från luften.

https://www.youtube.com/watch?v=LCauqUoQy-w

Share and Enjoy !

0Shares
0 0